Molen de Adriaan

Voordat Molen de Adriaan gebouwd werd stond er de Goede Vrouwentoren, die deel uitmaakte van het oude vestingwerk, de Papentorenvest, rond Haarlem. De molen werd op de fundering van de Goede Vrouwentoren gebouwd waardoor hij hoog stond en veel wind ving. Doordat de Bolwerken werden gebouwd waren de oude stadsmuren onnodig, waaronder de Goede Vrouwentoren.
Molen de Adriaan is gebouwd in 1778 door Adriaan de Boois. Hij werd geopend op 19 mei 1779. Adriaan de Boois gebruikte de molen voor het malen van tufsteen tot tras. In 1802 werd de molen verkocht aan een tabakshandelaar. Die maalde er tabaksrollen tot snuiftabak.
Uiteindelijk werd er graan gemalen in de molen. Toen er in 1925 stoommachines kwamen wilde men dat de molen werd gesloopt, omdat je met een machine veel sneller en goedkoper graan kan malen. Maar de molen werd gekocht door de Vereniging De Hollandsche Molen waardoor hij niet hoefde te worden gesloopt. De molen ging door met het malen van graan tot in 1930 toen de molen door een storm zware schade opliep.
De molen stond leeg en op 23 april 1932 brandde de molen af. Doordat er een tekort aan geld was kon de molen niet heropgebouwd worden. De inwoners van Haarlem begonnen een inzamelingsactie en er werd zelfs een Stichting Molen de Adriaan opgericht.


Dit is een foto op foto die wij gemaakt hebben. De achterste foto is gemaakt rond 1800, de nieuwe foto is gemaakt in het heden.
Nu is de molen een museum en kun je er souvenirs kopen en koffie en thee drinken. Je kunt er veel leren over molens en vooral de Molen de Adriaan. Op de begane grond is een panorama van Haarlem rond 1800. Die is geschilderd door Chiel Braat, hij heeft sinds 2012 er elke maandag aan gewerkt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb